Blogs / NIS2: Het “hot topic” in de EU

NIS2: Het “hot topic” in de EU

Wat is de NIS2-richtlijn?

De NIS2-richtlijn, ook bekend als de Richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging, is de tweede revisie van de NIS-richtlijn, de allereerste Europese wetgeving op het gebied van cyberveiligheid. Het doel ervan is om een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging te bereiken in alle lidstaten.

Gepland om van kracht te worden op 17 oktober 2024, dekt NIS2 organisaties in zowel de publieke als private sector, in sectoren variërend van financiën tot transport tot gezondheidszorg.

Waarom is NIS2 ingevoerd?

NIS2 komt opzetten te midden van de voortdurende verandering van de cybersecuritydreigingen in Europa. Volgens het Microsoft Digital Defense Report heeft het begin van het conflict in Oekraïne geleid tot een toename van cyberaanvallen door naties. Deze booswichten zijn steeds geavanceerder geworden, waarbij ze automatisering en op afstand toegang verlenende tools gebruiken om hun scala aan doelwitten te verbreden. Hun focus ligt vaak op het uitbuiten van zwakke plekken binnen IT-toeleveringsketens en kritieke infrastructuur.

Waarom zou NIS2 een prioriteit moeten zijn?

De intrede van NIS2 biedt organisaties een kans om zich te verbeteren en verschillende processen en “gewoonten” binnen de organisaties en bij hun werknemers te benutten.

  • Verbeterde Veiligheidsomgeving:

NIS2 biedt organisaties de kans om hun veiligheidsomgeving te versterken.

Door te voldoen aan de vereisten van de richtlijn kunnen organisaties hun verdediging tegen cyberdreigingen versterken.

  • Proces-en Mesenafstemming

NIS2 moedigt organisaties aan om hun processen en personeel te evalueren.

Het is essentieel voor effectieve cyberbeveiliging om ervoor te zorgen dat de juitste mensen op hun plaats zijn en dat robuuste processen worden gevolgd.

  • Riscobeheer:

Het geven van prioriteit aan NIS2 helpt organisaties om risico’s die gepaard gaab met cyberaanvallen te beperken.

Door proactief kwetsbaarhedeb aan te pakken, kunnen ze de kans op inbreuken en de impact ervan verminderen.

  • Wettelijke en Regelgevende Conformiteit:

Organisaties die voldoen aan NIS2 tonen hun toewijding aan wettelijke en regelgevende normen.

Niet-naleving kan leiden tot boetes, waardoor naleving een prioriteit wordt.

Hoe kan LNS uw organisatie ondersteunen?

Preventie en anticipatie zijn de beste opties als het gaat om cybersecurity en bij LNS is ons voornaamste doel om de beste oplossingen en ondersteuning te bieden aan jou en jouw organisatie. Of het nu gaat om het helpen voorkomen van virussen en malware, het uitvoeren van updates of het kiezen van veilige instellingen – LNS is de juiste partner!

Neem contact ons op meer te weten te komem of kom naar ons exclusieve evenement op 28 maart, waar een volledig toegewijde sessie zullen hebben over de NIS2-richtlijn.